Over Ons

Stichting Domino Foundation Dominican Republic (DFDR) is opgericht op 29 maart 2021.
In de voorafgaande jaren waren oprichters Bianca Storms en Jan Riphagen al actief met
activiteiten in de Dominicaanse Republiek. Eind 2020 ontstond het plan om de krachten te
bundelen en een stichting op te richten.

Over Domino Foundation

Onze Visie

We proberen op kleine schaal echt een verschil te maken in de toekomst van een kind. We geven kansarme kinderen toegang tot het basisonderwijs en willen ze vervolgens ook verder begeleiden in een beroepsgerichte opleiding, zodat ze later in staat zijn voor zichzelf en hun familie te zorgen.

Onze Missie

Het bieden van hulp aan hulpbehoevenden in de Dominicaanse Republiek, vooral gericht op het verbeteren van de toekomst van kinderen door ze toegang te geven tot het basis onderwijs.

Ons Doel

De Domino Foundation biedt voornamelijk ontwikkelingshulp aan hulpbehoevende mensen (met name kansarme kinderen) in de Dominicaanse Republiek. Daarnaast zetten we ons in voor het bevorderen van dierenwelzijn en het bevorderen van duurzaamheid in natuur en milieu.

Oprichting

Stichting Domino Foundation Dominican Republic (DFDR) is opgericht op 29 maart 2021.
In de voorafgaande jaren waren oprichters Bianca Storms en Jan Riphagen al actief met activiteiten in de Dominicaanse Republiek. Eind 2020 ontstond het plan om de krachten te bundelen en een stichting op te richten.

Voorzitter Voorzitter

Penningmeester Penningmeester

Secretaris Secretaris

Onze Partners

Tienda Jimenez Puerto Plata

Jaarverslagen

Bianca Storms

Sinds 1994 bezoekt Bianca regelmatig de Dominicaanse Republiek. Ze kreeg steeds meer contact met de lokale bevolking en zag het grote verschil tussen de toeristen in de luxe All-Inclusive resorts en een groot deel van de lokale bevolking.

Ze begon op kleine schaal te helpen en dat breidde geleidelijk uit.
– geld inzamelen voor schooluniform projecten
– kerstfeest voor groep kinderen nadat het eiland door 3 orkanen was getroffen binnen een maand en er heel veel schade was.
– Basisvoedsel pakketten voor gezinnen werkzaam in toerisme, die geen inkomen meer hadden in begintijd van Covid, in samenwerking met de Rotary Club.
– Stichting Dogs and Cats Dominican Republic voor opvang, verzorging en uiteindelijk adoptie van straathonden en -katten.

Daarnaast ondersteunt Bianca de tourverkoper Elbia Tours Puerto Plata. Toeristen van Elbia Tours vroegen regelmatig hoe ze iets terug konden doen voor het land en lieten regelmatig spullen achter om te verdelen.

Jan Riphagen

Jan komt al sinds 1993 meerdere keren per jaar in de Dominicaanse Republiek In het begin interesseerde hij zich niet voor de toeristische gebieden en genoot hij van de cultuur en het ontspannen leven in het landbouwgebied San Juan de La Maguana. De lokale bevolking profiteerde hier niet van het toerisme en landbouw was de enige inkomstenbron. Jan ontwikkelde vriendschappen en hem werd af en toe om hulp gevraagd.

Jan gaf nooit geld, maar kocht vaak koeien en geiten. De familie zorgde voor het dier en had melk voor eigen gebruik en verkoop. De eerste nakomeling was voor de familie, de tweede voor Jan. Dit dier ging dan weer naar een nieuwe familie.

Jan zag ook dat jongeren in dit gebied weinig toekomstperspectief hadden. Hij maakte afspraken met een smid en meubelmaker, zodat jongeren een praktijkopleiding  konden volgen.

Jan begon ook andere gebieden in de DR te verkennen en raakte geïnspireerd door de bezienswaardigheden en natuurlijke schoonheid van het land. Hij besloot zijn ervaringen te delen met toeristen en richtte Rondreizen Santo Domingo op.

Om betrokken te blijven bij zijn oorspronkelijke passie om mensen in nood te helpen, richtte hij samen met Bianca de stichting op.

Kim Plooij

Kim komt vanaf 2012 in de Dominicaanse Republiek.

Vanaf het eerste bezoek is ze haar hart verloren aan het eiland en de mensen daar. Ze besloot ook buiten de grote all-inclusie resorts te verblijven en zag al snel dat de lokale bevolking rijk is op een andere manier als wij betekenis geven aan dit woord. Ze zijn super gastvrij, vriendelijk, behulpzaam en enorm dankbaar, dit alles terwijl ze pijnlijk genoeg zelf soms geen geld hebben voor bijvoorbeeld eten, kleding of schoolspullen voor de kinderen.  

Kim nam zich voor om elke keer wanneer ze naar de Dominicaanse Republiek reisde iets mee te nemen voor de lokale bevolking; toiletspullen, potloden, kleurboeken, schriften, kleding – alles wat maar mee kon in die koffer. 

In 2022 is, een deel van, het eiland getroffen door orkaan Fiona, Kim twijfelde geen moment en heeft toen een steunactie op touw gezet. Ze moest iets doen. Van het ingezamelde geld is voedsel gekocht (en bereid) voor de getroffen gezinnen, zijn bouwmaterialen gekocht om de huisjes weer op te knappen en schoolspullen voor kindjes die alles waren kwijt geraakt. 

Dat Kim nu ook via de Stichting haar steentje kan gaan bijdrage aan het welzijn van de Dominicaanse Republiek en haar bewoners vind ze fantastisch.